Waarom?
Op De Wingerd vinden wij het belangrijk om de leerling voor te bereiden op deelname aan de samenleving. Samenwerken is een belangrijke vaardigheid om deel te nemen aan onze maatschappij. Sociale en communicatieve vaardigheden zijn hierin belangrijk. Binnen coöperatief leren staan deze vaardigheden centraal. De leerlingen leren zo niet alleen van de interactie met de leraar, maar ook van de interactie met elkaar.
Hoe?
Gips
Kern van coöperatief leren zijn 4 basisprincipes welke aangeduid worden met de term GIPS. Deze basisprincipes komen in alle di-dactische structuren aan de orde: Gelijkwaardige deelname: voor de leerlingen is duidelijk wanneer en op welke wijze zij een bijdrage moeten leveren; Individuele aansprakelijkheid: alle kinderen moeten een individuele prestatie leveren: Positieve wederzijdse afhankelijkheid: kinderen hebben elkaar nodig om tot een goed resultaat te komen. Simultane actie: alle kinderen zijn zoveel mogelijk gelijktijdig actief.
Wat?
Heterogene groepen
Op De Wingerd zitten de leerlingen in Teams van vier (in overleg met IB kan er voor een andere groepsopstelling gekozen worden). De Teams worden gemaakt door de leerkracht aan de hand van Teamformatie kaarten en wisselen elke periode. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende niveaus van de leerlingen. Er zijn 4 niveaus. Laag, middenlaag, middenhoog en hoog. Op de voorste plekken zitten de leerlingen met het niveau middenlaag en laag. Naast middenlaag zit de leerling met het hoogste ni-veau en naast de leerling met een laag niveau zit de leerling met middenhoog niveau. Er is duidelijk bij de leerlingen wie hun maatje is tijdens een coöperatieve werkvorm (bijvoorbeeld schoudermaatje).
Klassenorganisatie
Er wordt gewerkt met een stilte signaal die van groep 1 t/m 8 helder is bij de leerlingen (hand omhoog) om te zorgen dat er op een efficiënte wijze met de tijd wordt om gegaan. Om te zorgen dat de kinderen kunnen samenwerken, moet er een goed positief pe-dagogisch klimaat zijn, waarin de kinderen zich veilig voelen. Aan de positieve sfeer wordt gewerkt door middel van 2 domeinen: klasbouwers en teambouwers.
KlasBouwers: KlasBouwers worden gebruikt om elkaar te ontmoeten in de klas. Hierbij wordt geen lesstof inge-zet
TeamBouwers: Tijdens een TeamBouwer wordt aandacht besteed aan elkaar beter leren kennen om zo de sa-menwerking te versterken.
Didactische werkvormen
Tijdens Teamvergaderingen worden door de coaches didactische werkvormen opgefrist en nieuwe werkvormen geïntroduceerd. De periode na deze vergadering gaan de collega’s met de didactische werkvormen aan de slag. Zij integreren deze in hun lessen. De coaches komen in de klassen kijken aan de hand van een MomentCoaching.
Elke groep bezit een pakket met kaarten van de werkvormen en managementmatten die toegepast kunnen worden.